Арестуваха сусамски иманяр с рядък античен съд
Арестуваха сусамски иманяр с рядък античен съд / netinfo

Криминалисти от ОДМВР - Хасково задържаха 33-годишен мъж за съхранение на античен съд, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. След получен сигнал те са извършили проверка в дома и колата на задържания мъж в село Сусам. В хода на проверката в лекия му автомобил „Фолксваген” са намерили и иззели старинен съд, който експерти определят като Кратер - античен керамичен съд за разреждане на вино.

Кратерът е произведен в древна Гърция и се датира във втората половина на V век преди Христа. Принадлежи към групата на така наречената „червенофигурна” керамика, при която фонът е с черен цвят, а фигурите са оцветени в червено. Такива съдове на територията на някогашната Древна Тракия се откриват в гробове на представители на тракийската аристокрация и са много редки.

Първоначалната оценка показва, че Кратерът е силно фрагментиран, като впоследствие е направен неумел опит за реставрация. При почистването му са унищожени части от рисунките. Особен интерес представляват изобразените върху съда митологични сцени, чиято интерпретация предстои. Незапълнените с фигурални композиции полета са покрити с растителни и геометрични мотиви.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава.