65-годишнина празнува първото в страната училище за химици
65-годишнина празнува първото в страната училище за химици / Darik News, архив

65-годишнина отбелязва днес професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград- първото в страната химическо училище. От 1 август тя бе обединена с професионалната гимназия „Кап. Петко Войвода”- бившият минен техникум, който приема в сградата си. Пред гостите за рождения ден днес ще бъде представена изложбата „ПГХХТ в медийното пространство“, която проследява историята на първото химическо училище в България чрез публикациите в медиите. Водосвет за здраве и за успех на обединената гимназия ще отслужи отец Георги Тодев.

Директорът на гимназията Яна Гочева ще припомни най-важните събития от живота на училището през последните 5 години- домакин на 42-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, 2011 - Международна година на химията, Национален форум „Димитровград – българската столица на химията“, проектите „Традициите – еднакви и различни“ и „Рецепти за усмивки“, включването на химическата гимназия в проектите „Ученически практики“, „Управление за ефективно професионално образование”, „Нова възможност за моето бъдеще“ и др. Професионална гимназия „Проф. д-р „Асен Златаров“ е единствената гимназия в област Хасково, която работи и по двата последни проекта. Ще бъде презентирана и най-новата инициатива на училището – TV Химията, която е единствената училищна телевизия в областта ни.

 

Да споделят празника са поканени представители на община Димитровград, на РИО Хасково, на бизнеса, както и учители, чийто път е свързан с химическата гимназия.