38 непълнолетни родилки през 2012 г. в Хасковско
38 непълнолетни родилки през 2012 г. в Хасковско / Dariknews

41 сигнала за малолетни и непълнолетни родилки са постъпили през 2012 г. в хасковския отдел за закрила на детето. При три от случаите става въпрос за момичета до 14-годишна възраст, останалите 38 родилки са непълнолетни. Тревожната тенденция за увеличаване на броя на ражданията от малолетни и непълнолетни и съпътстващите ги ранни бракове е отбелязана в годишния отчет за дейността на местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Предпоставките за раждания от деца и ранни бракове са културно-етнически се посочва в статистиката.

Според данни от отдела, публикувани в отчета на комисията 19 деца са станали жертва на насилие през миналата година. 100 деца в община Хасково живеят в риск, като новонастанените в институции през годината са 41.

През 2012 година комисията е разгледала  възпитателни дела срещу 36 деца, 13 от които малолетни. Наложените възпитателни мерки са 45, като при 6 от случаите е приета мярката - поставяне под възпитателен надзор на родителите, със задължение да полагат засилени грижи. Осем са момичета с противообществени прояви. Четири от тях са от 8 до 13-годишна възраст и четири от 14-17 години.

45% от проявените деца живеят в пълни семейства, а 19 е процентът на тези, живеещи в институция. Основните прояви на децата, попаднали в комисията са свързани с кражби, бягства от дома, като обаче най-тревожна е устойчивата тенденция по отношение на деянията свързани с наркотичните вещества.