116 проекта за над 11 млн. евро по България-Турция одобрени на І етап
116 проекта за над 11 млн. евро по България-Турция одобрени на І етап / netinfo

Изразяваме нашата съпричастност и солидарност с Република Турция и осъждаме всеки акт, който отнема невинни човешки животи за користни цели. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Турция 2014 - 2020 г. в  Одрин днес.

Срещата е по ключова тема на програмата и цели да даде ход на следващия етап от оценката на проектните предложения, които бяха подадени по първата покана за кандидатстване, обявена в края на м. г. От българска страна заседанието бе съпредседателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството, а от турска страна – от Бейза Туран, директор на дирекция „Финансово сътрудничество“ към Министерството по Европейските въпроси на Република Турция. В заседанието на Комитета участваха също са Ан-Жасмин Крабач – програмен директор в Главна Дирекция „Регионална и градска политика“ на  ЕК, директорът на дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в МРРБ Мария Дузов, представители на областите Ямбол, Хасково и Бургас, кметове, експерти от МОСВ и МРРБ.

116 проекта за над 11 млн евро по "БългарияТурция" одобрени на І етап
netinfo

Зам.-министър Николова отчете, че са подадени 195 много качествени проектни предложения. След направената първична проверка за административно съответствие и допустимост, са селектирани 116, които очакват техническо одобрение, оценка на качеството, договорирането на средствата и изпълнение. Програмата има все по-голям принос за развитие на трансграничния регион между двете държави, коментира зам.-министър Николова.

Очаква се техническата оценка да започне през месец юли след одобряването на резултатите от и да приключи през месец август 2016 г.

Програмата е с общ бюджет от близо 30 млн. евро. Има 3 приоритетни оси, като по 2 от тях се финансират проекти, а третата е техническа помощ. Първата покана за набиране на проектни предложения  е с финансов ресурс от над 11 млн.евро за бюджетен период 2015 – 2017 г.