1 700 участници в 15-я етнофестивал на Минерални бани
1 700 участници в 15-я етнофестивал на Минерални бани / DarikNews

15-ият Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите - с духовност в Европа“ продължава и днес в Община Минерални бани. Той бе открит вчера и в двудневния форум участват около 1 700 деца, 60 групи и 34 индивидуални изпълнители от цяла България, както и представители на Румъния, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Турция и Гърция.

1 700 участници в 15я етнофестивал на Минерални бани
netinfo

Изпълненията им оценява професионално жури с председател академик Красимир Петров и международен състав: Анатолий Клочков, Иван Кумичин и музиковедът Мария Георгиева. Категориите са: песни, танци, инструменталисти и пресъздаване на народни обичаи. Разделени са в две възрастови групи: от 8 до 13 г. и 14-18 г. Ще бъдат връчени 35 индивидуални и колективни награди, като най-голямото отличие е Купата на д-р Желязко Христов, по чиято идея бе създаден фестивалът.

1 700 участници в 15я етнофестивал на Минерални бани
netinfo

По традиция форумът се организира от КНСБ и благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” и тази година е под патронажа на социалния министър Ивайло Калфин. 15-то издание на етнофестивала съвпада с 25-годишния юбилей на КНСБ.

1 700 участници в 15я етнофестивал на Минерални бани
netinfo

 

Задругата на майсторите на народни художествени занаяти апознае участниците и гостите на фестивала със занаятите, които упражняват - везба, плетене на фуркет, шиене на кене, изработване на плъстени изделия, фолклорни кукли и накити.