Започва Празникът на духовната музика в Габрово
Започва Празникът на духовната музика в Габрово / Дарик Габрово, архив

Фестивалът „Празник на духовната музика" започва от днес, съобщиха организаторите от народно читалище „Габрово-2002" и Габровско архиерейско наместничество.Той ще се проведе от 14 до 16 октомври в Габрово. Проявата се организира за девети път и е посветенa на Деня на Габрово - 14 октомври - Света Петка Българска. Инициативата се осъществява с подкрепата на Община Габрово.

За първа година ще има дефиле, в което участниците ще се включат  на 14 октомври вечерта по улиците на Габрово. Хоровото шествие ще започне от хотел „Балкан", ще премине през моста срещу паметника на Рачо Ковача и ще спре за първи път  пред църква „Света Троица", където хоровете ще изпълнят песни, които не са включени в програмата им. Втората „спирка на дефилето" ще бъде пред църква „Успение на Пресвета Богородица", където отново хоровете ще изпълнят песен от своя репертоар.

В тазгодишния  фестивал ще вземат участие осем състава подбрани при специална селекция на Организационния комитет. От побратимения руски град Мытищи пристига нова арт група „Совершенство", която е подготвила специална програма за празника. За трети път във фестивала ще вземат участие сръбски хористи от мъжкия хор „Преподобни Рафаило Банатски" от град Зренянин. Представителят на Пловдивската хорова общност тази година е смесеният хор „Иван Спасов" лауреат на множество международни награди. В съботния концерт в храм „Св. Троица" - „Православни песнопения"  ще вземат участие и смесеният хор на транспортните работници от София и хорът на Българска академия на науките. За участие във втората концертна вечер „Тебе поем, господи" в Художествена галерия „Христо Цокев" в Габрово пристигат още два хорови състава- Октет „Свети Йоан Дамаскин" от Стара Загора  и Софийският женски хор „Васил Арнаудов". Хорът с диригент  професор  Теодора Павлович ще гостува в пълния си състав и ще изпълни съвместно  с Габровския Камерен оркестър Бенджамин Бритън  „Кратка меса".

На 15 октомври (събота) концертът в храма „Св. Троица"  ще започне от 18.30 часа с тропар на Св. Петка, а на 16 октомври (неделя) от 18.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев". Входът е свободен за двата концерта.        

"Празникът на духовната музика в Габрово е нещо много различно от подобни аналози, които съществуват в градовете София, Сливен и Поморие.
Това е  форум, който е отворен не само към нашата родна православна музика, но и към музикалната култура и на другите вероизповедания. Един форум на толерантност, отвореност,  на взаимно опознаване и духовно обогатяване", казва диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, който заедно с оркестъра взема участие във всички издания на фестивала.