ВиК ООД - Габрово ще продължи да стопанисва системите и да предоставя услуги
ВиК ООД - Габрово ще продължи да стопанисва системите и да предоставя услуги / DarikNews.bg, архив

"Асоциацията по ВиК – Габрово е приела на извънредно заседание принципно решение за възлагане на стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите срещу заплащане, на съществуващия ВиК оператор - "ВиК" ООД - Габрово".

Информацията съобщават от пресцентъра на администрацията на Областния управител.

Това е станало "по реда на чл. 198п, ал. 1, предложение първо от Закона за водите". Общото събрание решило още проектът на Договор да бъде разработен съвместно от общините, членове в Асоциация по ВиК - Габрово и Държавата, чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Съгласно Закона за водите:

„Когато в съответната асоциация по ВиК участва държавата и повече от една община, държавата има право на 35 на сто от гласовете, а всички общини разпределят помежду си 65 на сто от гласовете, пропорционално на броя на населението им“.

За област Габрово разпределението е: Община Габрово 48,93%, за община Дряново 7,26%, за община Трявна - 8,81%. Решенията се вземат с мнозинство 75% от гласовете.

Асоциацията по ВиК е особен вид юридическо лице по силата на Закона за водите, която не е търговско дружество и не разпределя печалба.

Цялата ВиК структура е разделена в две направления - публична държавна и публична общинска собственост. ВиК-асоциацията винаги ще бъде публична собственост, което е гаранция за задоволяване на всички нужди на гражданите.  Асоциацията е орган, който урежда всички въпроси за стопанисването и експлоатацията на тази публична собственост.