Усмивки от Хайделберг в Дома на хумора и сатирата
Усмивки от Хайделберг в Дома на хумора и сатирата / Maurus-Motivsuche

 

Домът на хумора и сатирата поставя началото на творческия си сезон с първия Весел четвъртък. Днес от 17.30 часа в зала 3 на Веселата къща ще бъде открита изложбата "С усмивки от Хайделберг". Експозицията показва творбите на трима художници от Германия- Грете Вернер-Веснер, Хайко Хофман и Филине Маурус, както и на трима български творци.

В съвместния им проект участват още доц.д-р Спартак Паскалевски, познат от ХІХ Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата „Габрово-2009" и от самостоятелната му изложба в Дома на хумора „Иди, о, ти! И виж!" (2006-2007), художничката от музея Йорданка Шиякова и Пламен Пенев, също участник в няколко издания на Биеналето.

Провокацията за този проект е на доц.д-р Румяна Златанова, самобитен изследовател на средновековната славянска култура и историята на българския език, която в момента преподава в Хайделбергския университет в Германия. Преди пет години по нейна инициатива и с нейно активно участие в НДК с голям успех са представени деветима немски художници. Сега тя ще има честта да представи изложбата и авторите от проекта в Габрово.

Проектът предвижда гостуване на българските автори в Германия през 2011 г.