Томислав Дончев: Европейската левица е притеснена от случващото се в България
Томислав Дончев: Европейската левица е притеснена от случващото се в България / Dariknews.bg, архив

"Познавам редица членове на европейския парламент, които не са от ЕНП и чувам доста не особено ласкави оценки, от това което става в България. Евро-левицата е притеснена", заяви в предаването На светло с Люба Кулезич депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

Опонентът му Румен Гечев припомни по този повод, че Станишев все пак е шеф на левицата в Европа, а Румяна Желева, кандидат за европейски комисар на ГЕРБ, е била отсвирена. Той заяви, че МВР при сегашната ситуация, трябва да осигури ред, като се придържа към закона.

"Протести има във всяка демократична държава. В началото на годината ГЕРБ подаде оставка, заради което и сега има укори от различни места. Това може да се случи само когато е ясно кой носи отговорност. Сега няма лидерство и не се  знае кой носи отговорност и кой би следвало да я поеме. Най-голямото предизвикателство за един български политик днес е да ходи спокойно по улиците, без охрана", коментира Томислав Дончев.

Според опонента му в студиото, парламентът работи на пълни обороти. Румен Гечев прогнозира, че протестите ще затихнат. Според него, това което става около парламента е "добре смазано и финансирано". Резултат, обаче, е че се наливат пари в чужда воденица, защото рейтинга на БСП расте, а на опонентите намалява. Румен Гечев се застрахова, че не твърди, че ГЕРБ организират протестите.

Томислав Дончев каза, че правителството е станало по-добро в намирането на форми за оцеляване. "В България най-интересните политически процеси не се случват в парламента, а около него", смята Дончев. Той сподели, че въпросът "защо ГЕРБ продължава да стои в парламента и да го легитимира" е постоянно задаван към депутатите от партията. Според него трябва да има кой да говори като опонент в пленарна зала.

"Тежко и горко на държава, в която групички от по 50 или 500 човека пред парламента диктуват какво да става", каза Румен Гечев и определи ситуацията пред Народното събрание като цирк.