Стартира акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”
Стартира акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” / DarikNews.bg, архив

С цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с малолетни и непълнолетни през рисковия период в началото на новата учебна година, за времето от 08 септември до 31 октомври 2014 г., на територията на Габровска област, ще се проведе традиционната акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

През първия учебен ден – 15.09.2014 г. – униформени служители ще присъстват в районите на всички учебни заведения в региона. По време на акцията ще се осъществява засилен контрол в училищните райони - в часовете на отиване и връщане на децата от училище, с цел спазване от водачите ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците.

През периода 15.09.2014 – 31.10.2014 г., с цел предотвратяване на пътни произшествия, полицейски служители ще подпомагат безопасното пресичане на деца в районите на училищата. Полицейските патрули ще реагират и ще се намесват при неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ще ги извеждат от платното, ще ги предупреждават и ще им разясняват основните правила за безопасно движение и пресичане.

Съвместно с представители на общините и кметствата е извършен оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните огради и парапети около входовете на училищата. Особено внимание е обърнато на състоянието на пешеходните пътеки и тяхната осветеност.

Практиката показва, че рискът от настъпване на ПТП с подрастващи през есенно - зимния сезон е най – висок в сутрешните часове и привечер, когато децата отиват и се прибират от училища. Тогава видимостта е ограничена, а трафикът интензивен. На ръководствата на учебните заведения е препоръчано, преди започване на учебните занятия и след тях, лица от охраната на училищата или педагози да дежурят в зоните на пешеходните пътеки и местата, където масово пресичат учениците, като се грижат за безопасното пресичане през цялата учебна година.

Съвместно с регионалния инспекторат по образование, до 26.09.2014 г. ще бъдат изготвени графици, съгласно които през първия учебен срок служители на „Пътна полиция” ще изнесат беседи за пътна безопасност пред учениците от началния курс.