С Дао йога, Тай дзи и практики на дервишите, започна деня на Узана
С Дао йога, Тай дзи и практики на дервишите, започна деня на Узана / УзанаПоляна фест

С Дао йога, Тай дзи и практики на дервишите, започна деня в местността Узана край Габрово. Духовните техники са част от Дзен центъра, който е създаден в рамките на фестивала "УзанаПолянаФест". Любителите на източните бойни изкуства имат шанса да участват в кунг-фу тренировка.

14 юли е последен ден на проявата. Не само дзен центъра предлага участие в реализирането на духовни практики. Арт-зоната предлага представяне на инструмента диджериду - балансиране на тялото и духа с различни техники на свирене, активиране на енергийните центрове в човека чрез насочване на звука към тях. Там ще може да се участва в работилница за изработка на ръчна рециклирана хартия-листове, покълващи картички със семена, био-кофички за разсади.

Пчеларите, животновъдите и земеделците не остават по-назад що се отнася до атрактивните прояви, които демонстрират пред публиката на "УзанаПолянаФест".

Пчеларите показват пчелен мед, цветен прашец, прополис, пчелно млечице и техни производни. При тях може да се види демонстрационен кошер за наблюдаване на движението и поведението на пчелите.Ще се показват техники за извличане на мед и събиране на цветен прашец. Публиката има възможността да опита мед и да участва в състезание за познаване билките, от които е направен.

Овчарите не остават по-назад от пчеларите. При тях, в рамките на фестивала, може да се намери бяло саламурено овче сирене, овче сирене „брънза”, овче сирене с билки в зехтин, овче кисело мляко, овче кисело мляко с горски плодове.
Овчарите предлагат и демонстрация на изработка на бижута от вълна на каракачанска овца.

При биоземеделците, посетителите на фестивала могат да намерят продукти с ефективни микроорганизми за земеделие, прочистване на вода, почистващи препарати, продукти за здраве. Друго интересно предложение е градското компостиране с ефективни микроорганизми и Бокаши. Може да се научи още как става приготвянето на кални топки (mudballs) за прочистване на водоеми с ефективни микроорганизми.