Първа копка на новия храм в квартал Младост
Първа копка на новия храм в квартал Младост / Дарик Габрово

 

Първа копка на новия храм "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски" в квартал Младост ще бъде направена днес. В присъствието на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий кметът на Габрово Николай Сираков и председателят на Общинския съвет Валерий Василев ще положат основите на църквата.

Проектирането на храма е започнало преди повече от 10 години, а теренът е предоставен от Общината. Архитектурният проект е дело на арх. Иван Николов. Техническият проект е изработен безвъзмездно от бившия кмет на Габрово инж. Богомил Белчев. Строителната техника ще бъде осигурена от габровската фирма „Фаворит" ООД.

Има идея да се дарят по 100 лева от всички общински съветници, за да се подпомогне началото на строежа, каза Председателят на Общински съвет Валерий Василев. Той призовава всички габровци и патриоти да подпомогнат финансово реализирането на идеята. Общата сума, необходима за построяването на храма е в размер на 1.5 млн. лева.

На събитието са поканени да присъстват народните представители от 7 МИР Габрово, областният управител на Област Габрово Мариян Костадинов, министърът на културата Вежди Рашидов, министър Божидар Димитров, директорът на дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет Емил Велинов, кметове и председатели на общински съвети на съседните общини.

Ритуалът ще се състои от 10,30 часа, на бул. „Могильов" , на терена срещу осмо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий".