Проучват възможностите за разкриване на френски колеж в Габрово
Проучват възможностите за разкриване на френски колеж в Габрово / Дарик Габрово, архив

 

Представители на Френското посолство ще бъдат на посещение в Габрово на 1 февруари, съобщи кметът на града Николай Сираков. Това са Давид Вайзман- аташе по културните въпроси и проф. д-р Жил Руе- аташе по образователните въпроси за университетско и научно образование. Инициативата цели привличането на френски колеж на територията на община Габрово и развитие на културните връзки между Габрово и Франция, обясни Сираков.

Според него темите на срещата ще бъдат две- първата е в областта на образованието, където гостите ще се запознаят на място с образователната ни инфраструктура, с потенциала на града, с местоположението на Габрово, както и с възможностите за разкриване на френски колеж. Представителите на френското посолство ще могат да огледат сградите, които са подходящи за тази цел- това са училището "Радион Умников" в центъра и Пионерския дом.

Втората тема е свързана с културните събития на града и с възможностите за партньорство с Франция. Гостите ще посетят Дома на хумора и сатирата и Националния музей на образованието. "Мисля, че Габрово няма достатъчно силен опит в тясното сътрудничество и работа с една държава като Франция, която е ключова за Европейския съюз.

Затова смятам, че е изключително важно, наред с преговорите, които текат и дейностите, например с Германия, Швейцария и Италия, така да продължим и взаимодействието си с Франция", каза още Николай Сираков. Кметът допълни, че със Социалното министерство на Испания са партньори по проект, по който кандидатстват в момента. "Стараем се да работим с всяка водеща страна от Европейския съюз, от която можем да почерпим опит и да привлечем инвестиции в различни сфери в Габрово", допълни той.