Проект Традиции и култура - Празниците в България и Европа
Проект Традиции и култура - Празниците в България и Европа / netinfo

 

Проект "Традиции и култура - празниците в България и Европа " ще реализира дневния Дневния център за хора с увреждания в Габрово . Той е в партньорство с швейцарския град Тун и е насочен към хората в неравностойно положение. “Разработката има три основни изяви и първата от тях предстои в петък в Дневния център за хора с увреждания”, каза Анелия Цанкова от Координационното бюро Габрово- Тун.

 

“Ще обвържем празника с българската традиция за Сирни Заговезни и по- специално с габровската олелийня. Но акцент в подготовката на хората от центъра е Карнавалът и начините, по който се празнува той в различните краища на Европа”, информира Ръководителят на социалното заведение Тони Дойнова.

 

Според нея свързването на толкова празници и традиции като габровската олелийня, обичаят “Прошка”, “Хамкане” и Карнавалът ще бъде особено интересно за хората с увреждания.

 

Второто събитие, което е предвидено по проекта е свързано с българските традиции и народния календар- това е празнуването на празника Еньовден. Третият празник, към който проектът е насочен е Коледа.