/ ThinkStock/Getty Images
С присъда по наказателно дело от общ характер № 34 от 2018 г., обявена на 21 май 2018 г., състав на Окръжен съд-Габрово, с председател съдия Василева, осъди мъж от Севлиево за причинена смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

Окръжен съд потвърди присъда на двама мъже за участие в телефонна измама

Съдът призна С.С. за виновен в това, че на 19 септември 2016 г., около 20:25 часа, на път в землището на с. Душево, община Севлиево, при управление на лек автомобил „Мерцедес“, нарушил правилата за движение по пътищата – чл.20 ал.2 от ЗДвП, и по непредпазливост причинил смъртта на мъж от с. Душево, като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия.

Видно от доказателствата по делото, потърпевшият пешеходец се движил криволичейки по пътното платно (след инцидента в кръвта му е установена концентрация на алкохол в кръвта 1,14 промила), а подсъдимият не го забелязал своевременно, за да предотврати удара.

Съдът гледа дело за причинена смърт по непредпазливост

За извършеното престъпление и на основание чл.343а, ал.1 б.„б“ във вр. с чл.343 ал.1 б.“в“ във вр. с чл.342 ал.1 от НК и чл.55 ал.1 т.2 б.“б“ от НК С.С. бе осъден на пробация, с продължителност на задължителните пробационни мерки от 6 месеца. За същия срок подсъдимият бе лишен и от право да управлява МПС.

С оглед доказателствата по делото съдът оправда С.С. по първоначално повдигнатото му по-тежко обвинение по чл.343 ал.1 б.“в“ във вр. с чл.342 ал.1 от НК. Присъдата на Окръжен съд подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд-Велико Търново в 15-дневен срок.