Представиха два проекта на Национален парк Централен балкан
Представиха два проекта на Национален парк Централен балкан / Дарик Габрово

В Дирекцията на Национален парк "Централен Балкан" днес бяха представени два  проекта, по които паркът ще работи в следващите три години. Първият е „Информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура в Национален парк Централен Балкан". Той се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално рзвитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на страната чрез оперативна програма "Околна среда 2007- 2013".

Общата му цел е опазване на парка чрез активно позитивно управление на посетителския поток и развиване на прородозащитните нагласи сред посетителите. Общата стойност на разработката е 1 279 486 лева, като Еропейския фонд за регионално развитие осигурява 1 087 563 лева, а Националното съфинансиране е 191 923 лева.

Вторият проект се нарича „Опазване, поддържане и възстановяване на природните местообитания и местообитания на видове в Национален парк Централен Балкан". Неговата продължителност е 36 месеца. Размерът на договореното финансиране  е 1 657 459 лева, от тях  около 1 млн и 400 хил. лв. са от Европейския фонд за регионално рзвитие, а около 250 хил. лв. е националното съфинансиране. Целта е да бъдат опазени и възстановени природни местообитания във високопланинската безлесна зона на Национален парк "Централен Балкан". Идеята е да се ограничи изпасването и утъпкването на природните местообитания от домашни животни.

Друга цел е да се ограничи и спре екстремният туризъм с високопроходими автомобили и да се възстановят редки и застрашени от изчезване видове. Проектното предложение е част от Програмата за контрол на ерозията, която акцентира върху възстановяването на ерозирали терени.