Порочни практики в приема за гимназиите откри ГД ДНЕС
Порочни практики в приема за гимназиите откри ГД ДНЕС / netinfo

В приема на ученици в природо-математическите и езиковите гимназии има порочни практики. Това се твърди в писмо на гражданско движение "ДНЕС" до омбудсмана, министъра на образованието и главния изпълнителен директор на Нова телевизия.

Пълният текст на писмото:

"Обръщаме се с настоящото писмо към Вас във връзка с проведени дискусии по проблемите на образованието в гр. Габрово и в други градове на страната. По време на форумите бяха получени множество оплаквания на родители и учители за съществуването на една порочна практика за прием на ученици след четвърти клас в природо-математическите и в езиковите гимназии.

Недоволството на гражданите е провокирано от факта, че процедурата за прием в тези гимназии предвижда преференции за учениците, участвали в организирани от различни неправителствени организации и сдружения състезания срещу заплащане на парична такса за участие. Публична тайна е, че заплащането на учителите, които оценяват участниците в тези състезания, е скрита форма на корупция и лобизъм.

Логично възникват редица въпроси като:

Участията в платени конкурси и състезания правят ли учениците по-способни и имащи право на преференциален прием в гимназия?

По какви критерии се определят състезанията, носещи преференции за прием?

Не се ли нарушава правото на равен достъп до образование в Република България?

Не е ли това скрита форма на лобизъм за определени преподаватели и организации при подбора на ученици?

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Настояваме да извършите необходимата проверка и, съобразно компетенциите на управляваните от Вас институции, да предприемете необходимите мерки за незабавно прекратяване на тази порочна практика".