снимка
снимка / вестник "100 вести"
Поетът Минчо Г. Минчев реди дувар в тревненското село Скорците с интернационална бригада. Помощник на майстора е друг поет - Михаил Бъчваров - Бондар. Михаил е автор на 4 поетични книги и един документален филм, превеждан на руски, украински, белоруски и молдовски език. Роден е в село Чийший, историческата област Буджак (Южна Бесарабия). По- томък е на български преселници от 1812-1813 г. Прадядо му Димитър Бондар е един от над 200-те бесарабски български опълченци по време на Руско-турската война 1877-1878 г.

В строителната бригада често се включва Почетният гражданин на Дряново и носител на Априловска награда за цялостно литературно творчество - Габрово (2008) Генчо Витанов. Впрочем и баш майсторът Минчо е със Специална Априловска награда на Община Габрово за цялостно творчество (2006).

Който следи литературния живот в местната общност, трябва да познава Минчо Г. Минчев. И вероятно е забелязал, че Минчо обвързва творческите си намерения с измененията на времето - в метеорологичен смисъл. Той казва например: „Пет зими работих над антологията „Стряха над Янтра“... две зими съм посветил на следващата антология със съвременни автори... през зимата на 1993-та регистрирах издателската къща „Луна“ и така нататък.

Тази снежна творческа лаборатория има едно-единствено обяснение. През лятото поетът, писателят и издателят Минчо Г. Минчев се превръща в майстор дуварджия. Повечето хубави къщи - реставрирани, в тревненското село Скорците са с Минчови огради и дувари. Името на габровския поет от Кряковци се знае чак до Кралев дол, Пернишко, Но тук, в Скорците, в това планинско селце, което по красота и архитектура съперничи с Боженци, майсторлъкът на Минчо просто грее.

Източник: вестник 100 вести