От полицията апелират за повишено внимание заради зачестилите случаи на телефонни измами
От полицията апелират за повишено внимание заради зачестилите случаи на телефонни измами / Дарик Габрово, архив

Във връзка с нарасналия брой сигнали от хора, станали обект или жертва на телефонни измами, Областна дирекция на МВР Габрово апелира за повишено внимание от страна на гражданите, както и за незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда. Най-често жертви на телефонните измамници са възрастни хора, но вече има и деца - жертви на такива измами, а като претекст за получаване на исканата сума е преживяно пътнотранспортно произшествие, физически наранявания или извършването на хирургични интервенции с близки роднини на манипулираните лица. Първоначално телефонното обаждане е на стационарен телефонен номер, а след поискване на мобилен разговорът и уточняването на размера и начина на получаване на сумата става чрез него, като се описват външният вид и облеклото на лицето, на което трябва да бъдат предадени парите.

Извършителите използват и друга познатата схема за закупуване на ваучери за предплатени услуги на мобилните оператори. Обикновено се представят за близки, роднини или приятели, които не сте виждали отдавна. Но тъй като пътуват и нямат възможност да закупят ваучери, молят бъдещата си жертва да направи това с обещание за възстановяване на средствата в по-късен момент.

ОДМВР Габрово апелира към гражданите да бъдат предпазливи и да не се доверяват на непознати по телефона.    Родители, разяснете на своите деца механизмите на извършваните измами, за да не се превърнат те в емоционални жертви на престъпни посегателства.

За предотвратяване на подобен род престъпления е необходимо повишено внимание и своевременно уведомяване органите на реда.