От началото на новата година започва набирането на доброволци за защита на населението при бедствия и аварии
От началото на новата година започва набирането на доброволци за защита на населението при бедствия и аварии / ОУ ПБЗН

Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" започва кампания за популяризиране на доброволното движение за защита на населението при бедствия , аварии и катастрофи.

 През последните години се наблюдава увеличаване на риска от възникване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации на територията на България, което е резултат от климатичните промени и продължаващата концентрация на населението в няколко индустриализирани и урбанизирани региона. Ситуацията се усложнява и от влиянието на глобалната икономическа криза и нейното негативно отражение върху страната ни. За постигане на ефективна намеса при възникване на бедствия и за осигуряване активно участие на хората при защитата на техния живот и здраве, за опазване на околната среда и имущество е необходимо активно участие на гражданите в дейности, насочени към осигуряване на собствената им безопасност. Това се постига чрез създаването на доброволни  формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия и отстраняване на последиците от тях, обясняват от ОУ ПБЗН.

Доброволните  формирования за защита при бедствия се създават от кмета на общината по решение на общинския съвет.

В Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се води регистър  и се определя персонален идентификационен номер на всеки доброволец.

Доброволец е всеки, което участва в доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствие и отстраняване на последиците от него. Доброволец може да е всяко дееспособно навършило 18 години физическо лице, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано.

Правата и задълженията на доброволците се определят със Закона за защита при бедствия и със сключен между тях и кмета на общината договор за участие в доброволното формирование.

 Желаещият да бъде доброволец трябва да се обърне към кмета на общината по постоянен или настоящ адрес и да подаде писмено заявление за включване в регистъра на доброволните формирования.

За общините Габрово, Трявна и Дряново, кампанията за набиране на доброволци ще стартира през 2013 година, като ще бъде обявена в месните средства за масово осведомяване и на сайтовете на съответните общини.

Всеки доброволец трябва да премине курс на обучение за усвояването на необходимите знания и умения за изпълнение на дейностите по защитата на населението при бедствия, трябва да има нужната екипировка при изпълнение на задълженията му при бедствия и да бъде застрахован срещу злополука, настъпила при или по повод изпълнение на договорните му задължения. Доброволецът трябва да бъде осигурен за всички  социални рискове. Всичко това се осигурява от кметовете на общини.

 Доброволците в отделните населени места са онези, специално обучени за целта хора, които първи да окажат необходимата помощ и подкрепа, да организират действията до пристигане на спасителните групи. Това са и гражданите, които съдействат  на професионалистите при бедствия и пожари.