Обсъдиха пореден вариант на Областна здравна карта
Обсъдиха пореден вариант на Областна здравна карта / Дарик Габрово, архив

На заседание на комисията за разработване и предлагане на Областна здравна карта са обсъдени  предложения за преструктуриране на лечебните заведения за болнична помощ в Габровска област, както  и  актуализация на картата. Резултатите от срещата вече  са предоставени на министерство на здравеопазването. Разработката е съобразена с базисните параметри за лечебни заведения и лекари в областта. Здравната карта има няколко раздела, обясни в интервю за Дарик директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р Петър Стефанов. Първият включва географските райони на областта, които съвпадат с границите на общините. Вторият засяга състоянието на системата на медицинската помощ като се започва с извънболничната. Третата част на здравната карта е свързана с болничната медицинска помощ .

В момента в областта работят 91 джипита като има само една групова практика в Севлиево.  Новото предложение е за 89 лекарски практики със среден брой обслужвано население на една лекарска практика 1461 души. По отношение на специализираната извънболнична помощ е заложен минимален брой специалисти - 90, т.е. отношението общопрактикуващи лекари към специалисти е 1:1. Само малка част от специализираната помощ се осъществява от индивидуални практики, по-голямата част е разпределена  в ДКЦ и МЦ.

По отношение на денталните медици няма особени различия с предложенията на съсловната организация. Предвиждат се 114 практики за индивидуална първична и 38 за специализирана дентална помощ. При  спешната помощ не се предлага никаква промяна от сегашното разпределение. Болничната медицинска помощ в областта се осъществява от четири многопрофилни болници за активно лечение, една специализирана болница за активно лечение, една държавна психиатрична болница, детска болница за долекуване и новата идея е за разкриване на болница за долекуване и продължителна рехабилитация в Дряново.

Направени са конкретни предложения за преструктуриране на всяко едно от лечебните заведения  в зависимост от определените нива на компетентност на отделните структури, както и отчетената дейност  за 2009 г.

 Леглата в Областната болница от 350 се намаляват на 304. Отделенията по реанимация, ортопедия, кардиология, клинична лаборатория и хемодиализа покриват трето ниво на компетентност, а останалите - второ.

Редуцирането на леглата в общинската болница в Севлиево е 50%. Намаляват се от 140 на 71, от които 10 за долекуване. Отделението по неврология и клинична лаборатория покриват второ ниво на компетентност, а останалите отделения - първо. Част от тях ще бъдат под наблюдение.

Частната болница „Акта Медика" се предвижда да е с 60 легла. 19 са за долекуване. Предложението за общинската болница в Трявна е леглата да се редуцират от 77 на 60. От тях 14 ще са за долекуване. Отделенията по ортопедия и вътрешни болести, както и клиничната лаборатория покриват второ ниво на компетентност. Останалите отделения - първо.

Общинската болница в Дряново се преструктурира в болница за долекуване с две отделения по 40 легла. В Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Габрово се предвиждат 90 легла за активно лечение и 30 за долекуване.

60 са леглата за Детската специализирана болница за продължително лечение на белодробни болести в Трявна. В Държавната психиатрична болница вероятно ще има 110 легла като 50 са за долекуване.