Областният управител да подаде оставка, призоваха от ГЕРБ
Областният управител да подаде оставка, призоваха от ГЕРБ / DarikNews.bg, архив

След като Министерски  съвет разпредели средствата от Фонда за растеж на регионите в размер на половин милиард лева се оказа, че за Община Габрово не е отпуснат нито лев. Отворен остава въпросът кого наказват управляващите – една работеща Община, за която се счита, че няма нужда от подкрепа, тъй като печели големи европейски проекти, чрез които променя облика на града или габровските избиратели, чийто вот доведе до едни от най-добрите резултати за ПП ГЕРБ в страната на последните парламентарни избори.

Това заявяват от ПП ГЕРБ в специална позиция, разпространена до медиите:

"Твърдим, че средствата от Фонда за растеж към Министерски съвет са разпределени по неясни критерии за оценка на проектите, но по ясни партийни критерии – най-много средства са отпуснати и най-много проекти са одобрени на общините с традиционно влияние на ДПС и БСП. На фона на нула проекта и нула лева за Габрово, ето как звучат следните: Сатовча - 15 проекта, Сандански – 6 проекта, Белица – 4 проекта, Гоце Делчев – 6, Враца – 7 милиона лева само по един от проектите, който е и най-скъпият одобрен за финансиране проект.

Категорично считаме, че вина за това Габрово да е сред единиците  областни градове, които не са получили финансиране, носи областният управител Николай Григоров, който трябваше да защити проектите на Общините от областта и да настоява те да бъдат финансирани. За съжаление областният управител Николай Григоров няма куража и честта да отстоява собствената си позиция, както и интересите на хората от област Габрово, а безропотно остава в услуга на партийни кръгове около народните представители Четин Казак от ДПС и Йордан Стойков от БСП. Още по-лошо е, че Николай Григоров няма авторитет в собствената си партия, както и пред Правителството като представител на държавата. Това го доказва и фактът, че нито един от проектите, които той предложи за финансиране от Фонда за растеж на регионите, не беше одобрен от Министерски съвет. Николай Григоров системно не защитава и предава интересите на габровци. Освен че от половин милиард лева, предназначени предимно за българските общини, не успя да осигури нито един лев за габровска община, позволи в държавните структури в областта да се извършат множество непрозрачни партийни назначения, включително и на компрометирани фигури. Позволи ДПС, които имат едва 2800 гласа на избиратели от областта, масово да кадруват в държавни структури, позволи да му се назначи заместник, който публично коленичи пред националния флаг на друга страна. Рискува бул. Трети март да остане с недовършен ремонт, за да скрие конфликта на интереси на председателя на АПИ, чиято фирма беше изпълнител на ремонта. Не съдейства и за своевременното издаване на разрешителни за продължаване на строителството на Западния обходен път. Извършва чисто партийна дейност с държавен ресурс, като носи пейки и събира подписи в подкрепа на Правителството в работно време и със служебен автомобил.

В тази връзка призоваваме Николай  Григоров да прояви достойнство и морал и след десетките си провали за половин година, от които потърпевши са хората от габровска област, да подаде оставката си и да освободи поста.

Не по-различно е отношението  към габровци и на двамата депутати от управляващата коалиция – Четин Казак от ДПС и Йордан Стойков от БСП. Единствената дейност, която реализират е осигуряване на работа в държавните институции на активисти на партийните им структури, предимно без образователен ценз и опит, както и поставяне на ключови постове на фигури, които да облагодетелстват приближени на партийните централи фирми.

Опасяваме се, че демонстрираното отношение към Габрово и габровци от страна на БСП и ДПС и системните разнопосочни сигнали, които дават по отношение реализацията на проекта за тунел под Шипка, показват, че вероятно и този жизнено необходим за габровци проект ще бъде провален при управлението на това правителство".