Някои си представят парк Централен Балкан като едно голямо пасище
Някои си представят парк Централен Балкан като едно голямо пасище / DarikNews.bg
Някои си представят парк Централен Балкан като едно голямо пасище
70964
Някои си представят парк Централен Балкан като едно голямо пасище
  • Някои си представят парк Централен Балкан като едно голямо пасище

"За мен голямото притеснение около плана за управление на Национален парк Централен Балкан е свързано с животновъдството. Хората, които живеят там си представят парка като едно голямо пасище, което за мен е проблем. Функциите на парка са доста по-големи от това да осигурява поминъка животновъдство. Там ще бъде голямата битка през следващите години". Това коментира за Дарик Нела Рачевиц, зам.-кмет на Община Габрово и дългогодишен директор на защитената територия.

Тя уточни, че е необходимо не да се намали отглеждането на животни, а да се урегулира. "Това е въпрос на планиране на пасищното ползване. Едни пасища да се ползват, а други не. Трябва да има определен брой животни и определен брой периоди. Всичко това е правено, но има интереси. А тази територия не е ластик, за да се разтегне и да приеме всички. Има особеност, тя е свързана с програмата за селските райони, директните плащания. Присъствието на голямо количество хора, с голямо количество животни променя нещата", счита Рачевиц. По думите й съвременните животновъди са различни от старите. Те ще влязат с джипове и мотори. Ще имат нужда от водоснабдяване, ще имат кучета, необходимост от постройки. Това променя типа на самия парк. Интересите са най-големи в южната част на парка - Калофер и района на Карлово".

Днес в Габрово се проведе обществено обсъждане на актуализиран план за управление на Национален парк "Централен Балкан", в който взе участие министър Искра Михайлова.