Николай Сираков: Нека изчистим дискусията от емоции и да мислим конструктивно
Николай Сираков: Нека изчистим дискусията от емоции и да мислим конструктивно / Dariknews.bg
Николай Сираков: "Нека изчистим дискусията от емоции и да мислим конструктивно"
66004
Николай Сираков: "Нека изчистим дискусията от емоции и да мислим конструктивно"
  • Николай Сираков: "Нека изчистим дискусията от емоции и да мислим конструктивно"

На 8 август се проведе събиране на работна група, която трябва да участва в обсъждането на предложения за методологията на определяне размера на такса битови отпадъци. Информация за текущата нормативна уредба, която касае определянето на таксата, е качена на сайта на Община Габрово в секцията - Общински съвет. Предложения вече има постъпили, чрез Търговско-промишлената палата. Не на всички участници в срещата от 8 август обаче, е изпратена тази информация.

Разговорът е с председателя на Общинския съвет в Габрово Николай Сираков.

Г-н Сираков, да приемем, че се е получило недоразумение във връзка с поет от администрацията на Община Габрово ангажимент. По-точно относно разбирането на кого трябва да бъде разпратена информация за съдържанието на съществуващата нормативна уредба, касаеща определянето на такса "битови отпадъци".

Още на 12 август информацията беше разпратена, срещата беше на 8 август. Последва кореспонденция между Търговско-промишлената палата /ГТПП/ и мен. Освен нормативните документи в e-mail се съдържаше и информация за контакти с мен, като председател на Общинския съвет. Да, Дарик радио, "100 вести" и другите представители на медии, които присъстваха, наистина информация за съществуващата нормативна уредба не е разпратена. С ГТПП имаме уговорка аз да пращам на тях, а те си създадоха вътрешна група между всички бизнесмени, които искат да участват в този процес и те разпращат тези материали. Още на 12 август беше изпратен от ГТПП подробен протокол на срещата, нормативните документи и предложенията на г-н Налбантов /представител на бизнеса/ и още едно, мисля че на г-н Станчо Колев. Още тогава цялата информация е качена на сайта на Община Габрово, секцията на Общинския съвет, най-горе, на най-видното място.

Да приемем, че това е част от дискусията, която протича с различни амплитуди. Ту се повишава настроението, ту тонът става по-дипломатичен. Защо не беше изпратена информация до медиите?

До Иван Господинов аз съм изпратил информацията, защо не я е получил не мога да отговоря. На листа за контакти, който беше пуснат на събирането на тази работна група никой не беше отразил своя  e-mail.

Всяка информация, която е поискана на този лист аз например съм я отразил. Нямам спомен дали се искаше телефон за контакти или e-mail .

Имаше телефон за контакти, e-mail не се е искало. Съжалявам за това че не сте получили нормативните документи, ще ги получите. С което искам да се извиня, че не сте ги получили в срок. Искам само да декларирам, че не ме интересуват никакви политически говорения. Независимо от коя партия и по какъв начин е казано. Интересува ме да се свърши една работа, защото тази работа касае всички граждани на Габрово, бизнеса на този град, както и потенциални инвеститори. И не на последно място касае самата администрация, за да може тя да си върши работата и да предоставя качествена услуга. Искам да се фокусираме върху свършването на работата с един резултат, който максимално да удовлетворява всички страни, а не върху това как протича самия процес и кой как го е възприел.

Политическите говорения са излишни в този случай, защото всеки ще трябва да плаща таксата. Така че, работата на участниците в тази работна група е да участват със свои предложения за оформяне на решението, което ще бъде взето от ОбС за формиране на такса битови отпадъци в Габрово през 2014 година.

Да, до 26 август, трябва да постъпят при мен в Общински съвет, на хартиен и електронен носител предложенията, след това предложенията ще бъдат разгледани от експерти от общинската администрация. Вратата е отворена за всички експерти, и от страна на бизнеса, и от страна на гражданския сектор. Включително се разбрахме тези които са внесли предложения да участват на заседанията и тези предложения ще бъдат дискутирани. Надявам се, до 26 август да постъпят още такива предложения. Общинска администрация работи по няколко варианта, различни от настоящия, за плащане на такса битови отпадъци. Следващата стъпка е да оповестим какви са предложенията. Следваща стъпка е събирането и дискусията върху всяко от тях.

Приятно съм изненадан, че се работи по различни варианти. Ден преди срещата на работната група Вие оповестихте за три възможности как да се формира таксата. На самата среща, обаче, не се разбра, че има и други възможности, освен сега съществуващата.

Хубаво е човек да има фокус върху това в какви срещи участва. Срещата на 8 август беше да се уточни начин на работа и да се формира работната група. И да се уточнят правилата на работа, а не да се дискутират предложения. И аз в изложението си казах, че вариантите са три. Запазване на настоящата методология за определяне на таксата битови отпадъци, нова методология, която е на база на съществуващото законодателство и нова методология, до която достигаме, но не е възможно да се приложи, защото законодателството не позволява в момента.

Бихме ли могли да търсим възможности, за 2014 г. няма да стане, но след това, за промяна на националното законодателство. Чрез Националното сдружение на Общините, чрез други организации от такъв характер? Народното събрание да приеме такива промени, които да позволяват да се случи това, което финансистът на Община Габрово разказа по време на срещата на 8 август - вдигаш капака на контейнера и се отчита. Плащаш за толкова отпадъци, колкото си изхвърлил.

Разбира се, в Националното сдружение на Общините такава дискусия тече. Надявам се и правителството, и Народното събрание в един момент да се вгледат в такива неща, а не само в политическото говорене. Защото имам усещането, че в България работата в момента стои на заден план.

Да, но не е от сега това положение. Иначе щеше да се реши въпроса с таксата битови отпадъци. Както и други въпроси, касаещи пряко ежедневието на хората. Защото Вие сте председател на ОбС, аз - журналист, накрая на месеца всеки от нас си получава заплатата по карта и трябва да извади пари, за да направи реални плащания - за такса битови отпадъци, ток, вода и други такива неща. Да приемем, че всичко което се случва е част от дискусията за определяне на методология за размера на такса битови отпадъци!

Нека се стремим да изчистим дискусията от емоциите, да мислим конструктивно и да гледаме фактите.