Необходима е работа, за да се изравнят социалните домове, смята посланикът на Франция
Необходима е работа, за да се изравнят социалните домове, смята посланикът на Франция / Дарик Габрово

 „Хубаво би било всички социални заведения в България да са на нивото на Дома за медико-социални грижи за деца. За да се изравнят обаче трябва още работа", каза днес в Габрово Посланикът на Франция Н.Пр. Етиен Дьо Понсен. Той се срещна с кмета Томислав Дончев, след което посети Дома за медико-социални грижи. Посещението на посланика е във връзка с приключването на 10-годишна програма за подготовка, ръководена от френската асоциация „Лекари на света".

Домът в Габрово е сред първите участници в проект с участието на френски лекари и психотерапевти, които са обучили свои български колеги. Етиен Дьо Понсен поздрави директорът на Дома д-р Николина Генева за свършената работа. „Смятам, че добре обяснихте промяната на манталитета, която е станала през тези години, т.е. да се премине от една само материална подкрепа и се стигне до една сърдечна подкрепа, която позволява психологическото развитие на детето", каза посланикът. Той отбеляза, че вижда в колектива на Дома лична мотивация за работа. „Моето присъствие тук е главно за да покажа, че е осъществен голям напредък. Преди 20-на година е имало много тежка ситуация, която не е била добра. Имало е обаче много силна и добра воля да се работи дългосрочно и това е позволило да се достигно нивото в този дом. Това, което констатираме, е че нещата не са станали за един ден. „Лекари на света" са тук от десет години, това е много дългосрочно усилие и резултатът е виден", коментира Дьо Понсен.

 „Като посланик и представител на Франция съм много щастлив от осъществената работа от тази голяма хуманитарна дейност, започната и осъществена от асоциация „Лекари на света", каза още Негово превъзходителсво.

По време на срещата в Общината кметът Томислав Дончев е представил на посланика нивото на социалните услуги, осъществявани в Габрово от общински и държавни институции, както и от НПО. Освен това е сподели и усилията за прилагане на нови социални услуги.  Дьо Понсен се е заинтересувал от икономическата ситуация в региона, както и от използването на средства от Европейския съюз.

Н. Пр.Етиен дьо Понсен беше придружен от съпругата си Каролин дьо Понсен. В делегацията бяха включени  Бенедикт Контамен - директор на Център за култура и сътрудничество - Френски институт - София, Мари-Колет Лалир - Регионално аташе за правата на детето, Франсоаз Паро - „Лекари на света" и Весела Банова - представител на сдружение „Дете и пространство".