Нагъл измамник плаши със спиране на тока, ако не получи исканата сума
Нагъл измамник плаши със спиране на тока, ако не получи исканата сума / DarikNews.bg, архив

Измамниците са находчиви, комбинативни и често сменят сценариите, предупреждават от полицията с призив гражданите да не се доверяват на обаждания по телефона, незабавно да търсят връзка с близките си и да сигнализират на тел. 112. .

Бдителен габровец сигнализирал в местното полицейско управление, че непознат се опитал да го измами по нова за региона схема. Габровецът споделил, че на домашния телефон позвънил непознат, който се представил за служител на електроразпределително дружество.

В хода на разговора, мнимият служител изискал от битовия абонат да предостави номера на електромера за справка. След „направена проверка в системата" заявил, че точно на този абонатен номер има висяща сметка, която трябва да се плати незабавно. В противен случай електрозахранването към дома ще бъде спряно.

За целта на адреса щял да бъде изпратен служител, който да получи сумата и сметката да бъде приключена. Габровецът отказал и се обадил на униформените.

"В този случай потърпевшите биха разбрали, че са станали жертва на измама впоследствие, едва когато отидат на касите, за да платят действителната дължима сума за изразходвана енергия.

Към момента в ОДМВР-Габрово няма постъпили жалби за осъществени подобни измами, но от полицията отново призовават гражданите да не се доверяват на съмнителни обаждания, свързани с искане на суми по различни причини. Пари, поискани по телефон, са категоричен знак за измама", припомнят от полицията.