Над 3000 декара посеви с пшеница и ечемик ще бъдат обработени чрез въздушно пръскане
Над 3000 декара посеви с пшеница и ечемик ще бъдат обработени чрез въздушно пръскане / http://nadpis.com/

Над 3000 декара посеви с пшеница и ечемик в землищата на селата Бериево и Дамяново в община Севлиево ще бъдат  химически обработени чрез въздушно пръскане.

Конкретно третирането на площите в местностите: „Форун тепе”, „Бияково”, „Кабакова могила”, „Пясъка”, „Сухата кофа”, „Плитък бързей”, „Искови ливади”, „Жилавка”, „Пчеларица”, „Мутевица” и „Могилата” ще се извърши  от 20-ти до 24 май включително, в часовете от 06:00 до 11:00 часа и от 18:00 до 20:00 часа.

За целта ще се използват фунгицидите „Дует Ултра” и „Танго Супер”, регистрирани за борба с брашнеста мана съответно при пшеница и ечемик. Развитието на болестта в последните дни е масово заради високата влажност и оптималната температура.

Посочените продукти за растителна защита не се считат за опасни за пчелните семейства, но за по-голяма сигурност и с цел тяхното пълно опазване фирмата, подала заявление за въздушно пръскане,  е декларирала, че ще уведоми собствениците на пчелини, разположени в местата за третиране и в граничещите землища за предприемане на необходимите мерки.