Международен проект за обучение на възрастни
Международен проект за обучение на възрастни / Дарик Габрово

Проект Selernetz за "Обучение на възрастни хора в мрежи в Европа" ще реализират в партньорство Технически университет- Габрово и Сдружение "Онкоболни и приятели". Разработката е по програма "Грюндвиг" и ще продължи до 30 септември 2010 година. В нея възрастните хора ще се обучават чрез включването им в социални мрежи и активното им участие в процеса на обучение. В рамките на проекта ще се провеждат семинари, уроци по компютър, здрави беседи, културни мероприятия. Анкетно проучване е било извършено от Изследователски консорциум от Австрия, България, Германия, Гърция и Румъния.

Проучването е имало за цел да анализира ежедневното поведение на целевата група и готовността на възрасните да се обучават. Целта на проекта е да покаже как несвикнали с обучение хора над 60 години проявяват готовност да се ангажират в общности, ако това ще им помогне да подобрят качеството си на живот.

Работата по разработката ще премине през три фази. Първата засяга провеждането на научно изследване в Австрия, България, Германия, Гърция и Румъния. Във втората фаза ще бъдат разработени пилотни проекти за стимулиране на процесите на учене.

В третата фаза ще бъде описано как чрез включване в социални мрежи възрастните хора от целевата група са активни в процеса на учене, каза доц. Цветелина Ганкова от Технически университет- Габрово.