Листа на чакащите за болниците, прогнозира д-р Панов
Листа на чакащите за болниците, прогнозира д-р Панов / Дарик Габрово

Делегираните бюджети на болниците в момента са предпоставка за появата на листа на чакащите, защото лечебните заведения ще имат ограничени възможности да приемат пациенти, каза пред Дарик председателят на Районната колегия на БЛС в Габрово д-р Пламен Панов.

По неговите думи това е основният проблем, както за жителите на Дряново, които остават без болница и ще постъпват в лечебни заведения извън своето населено място, така и за жителите на останалите градове в областта. Освен това дряновци може да имат и известни затруднения при транспортирането до лечебни заведения за болнична помощ, прогнозира още д-р Панов.

Той информира, че след лични наблюдения за дейността на новооткрития спешен кабинет във филиала на спешна помощ в Дряново, вероятно ще се предложи да се подсили финансово спешна помощ там и да се отпусне една допълнителна лекарска бройка. „В кабинета обслужването трябва да се поеме изцяло от Спешна помощ. По-скоро това е верният път на развитие.", коментира д-р Панов.

В момента в кабинета работят на граждански договор 22 лекари като част от тях не са служители на Спешна помощ. Подборът им предизвика негодуване сред медици, основно сред лекари от Дряново. За дежурство един лекар в спешния кабинет получава по 100 лв., което до голяма степен обяснява големият интерес към работата там. "До този момент в Дряновска община няма лекар, който да е останал без работа  въпреки преустановяване дейността на местната болница", каза още д-р Панов.