Снимка:
Снимка: / Областен управител Габрово

Областният управител Невена Петкова присъства на официалното откриване на изложбата „Строителите на Паметника на свободата“, посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричат Паметник на свободата.

Шипка

Експозицията се състои от 29 табла, които разкриват подробности от строежа на паметника. На 7 от тях са представени едни от най-важните хора, допринесли за създаването на най-българския паметник. Това са архитектите  Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров и майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов.

Част от изложбата
Ръцете на Бомбето, снимка: Областен управител Габрово

Акцент в изложбата са оригиналните скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Сред експонатите в изложбата на видно място е поставен и ключът, с който Цар Борис III е открил Паметника на свободата на 26 август 1934 г., венец, поднесен от руските ветерани при откриването и албумът „Паметник за Освобождението на българския народ на връх „Св. Никола“, предоставени от Националния Военноисторически музей.

Снимка:
Областен управител Габрово

Изложбата е съвместна инициатива на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и Националния военноисторически музей, Държавна агенция „Архиви“ и Художествена галерия – Казанлък. Изложбата ще бъде откриващо събитие на Национално честване Шипченска епопея на 21 август 2019 г в Габрово в Художествена галерия „Христо Цокев“. 

Снимка:
Областен управител Габрово