КарикаТуристи пътува в региона на Централен Балкан
КарикаТуристи пътува в региона на Централен Балкан / netinfo

В продължение на осем месеца уникалната изложба „КарикаТуристи” от фонда на Дома на хумора и сатирата – Габрово ще пътува из селищата от региона на Националния парк „Централен Балкан”.

 

 

Инициативата е резултат от съвместната кампания за обществена осведоменост под надслов „Изкуството – посланик на Парка”, която подемат Дирекция „Национален парк Централен Балкан” и Домът на хумора и сатирата. 

 

 Тематичната колекция „КарикаТуристи” представя сериозната тема за опазването на природата през погледа на хумористите. Тя включва 79 карикатури и фотографии на 65 автори от 21 държави от 4 континента и е събирана в продължение на 35 години във фонда на габровската Весела къща. 

 

 

 Сред авторите се открояват имената на Юрий Кособукин /Украйна/, Йозеф Поспихал /Чехия/, Волфганг Тайлер /Германия/, Мануел Ернандес /Куба/, Игор Смирнов /Русия/, Умберто де ла Торе /Колумбия/, Фахредин Мохамад /Иран/ и др. Българските хумористи-природозащитници са представени от Иван Кутузов, Ивайло Цветков, Асен Грозев, Веселин Зидаров и Дечко Николов. В изложбата присъстват и творбите на двамата лауреати на Специалната награда на Дирекция „НП Централен Балкан” от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Саша Димитрийевич от Сърбия /2005/ и Сергей Семендяев от Украйна /2007/.

 

Пътуващата изложба е придружена от рекламна брошура, представяща колекцията и двете институции-организатори на изявата.
Пътешествието на веселата колекция започва от Сопот. Откриването й там ще се състои на 11 септември в Девическото училище към къщата-музей „Иван Вазов”.