Изложба с библиотеката на Априлов показват в Музея на образованието
Изложба с библиотеката на Априлов показват в Музея на образованието / netinfo

Изложбата „Библиотеката на Васил Априлов" ще бъде открита днес в Националния музей на образованието в Габрово. Тя се организира по повод Деня на народните будители и 220-годишнината от рождението на Васил Априлов. Експозицията представя неоценимото книжовно богатство на видния възрожденец, завещано на Габровското училище. Книгите от личната сбирка на Априлов се представят за първи път в пълния им състав. Колекцията включва 233 заглавия в 406 тома. Сред тях са изданието на „Илиада" и „Одисея" на Омир от 1551 г., научният труд на Дионисий Петавиус /17 в./, френски католически богослов, един от основоположниците на съвременната хронология; граматики, речници, енциклопедии, географски и исторически съчинения, художествена литература.

Авторите и заглавията разкриват научните и културните интереси на радетеля за просвета, предпочитаните от него области на знанието. В количествено отношение преобладават изданията на руски и гръцки език, следвани от тези на български, църковнославянски, латински, италиански, френски, немски, чешки. Впечатляващо е тематичното разнообразие. Най-добре са представени история, езикознание, литературознание, славистика, богословие, педагогика, художествена литература. Анализът по година на издаването сочи, че тази библиотека не е законсервирана сбирка, а текущо обновяван фонд. За комплектуването й Априлов полагал грижи до последните години от живота си. Тя е истинска работна библиотека, база за богата и разнообразна дейност на големия деец и идеолог на  новобългарското просвещение.

Преди откриване на изложбата ще бъде представен мултимедиен продукт „Ние живеем за нашите потомци". Филмът, изготвен с богат снимков и документален материал от фонда на музея, представя делото на родолюбивия българин, който осъществява идеята за модерно светско училище по „европейски образец. Откриването е днес от 14.30 часа в конозалата на Националния музей на образованието.