Изложба, посветена на 175 години от създаването на Габровското училище
Изложба, посветена на 175 години от създаването на Габровското училище / Дарик Габрово

Изложбата "175 години новобългарско образование" е подредена в Националния музей на образованието. Експозицията е посветена на годишнината от създаването на габровското училище. В Арткоридора на музея са показани първите книги с характер на учебници, подпомагащи учебното дело. Поредицата представя първите автори- Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Неофит Рилски и др.

Изложбата представя историята на българското образование в неговите основни етапи- килийно обучение, елино- български училища, взаимни, класни, гимназии, девически и специализирани. Централно място е отредено на габровското училище. То се превръща в образец, по който се създават училища в Копривщица, Казанлък, Карлово, Сопот, Котел, Панагюрище, София и Търново.

В експозицията могат да се видят стари учебни пособия- пинакида, табла и дивит. Представа за изучаваните тогава предмети дават ученическите тетрадки от периода 1860- 1876 година. Материалното изграждане на възрожденското училище е илюстрирано с различни оригинални документи като волни помощи и разписки за дарение на суми.

Част от изложбата представя първата училищна и обществена библиотека в страната, създадена в Габровското училище през 1840 година и която е притежавала 3 310 тома.