Габрово отбелязва Деня на земята
Габрово отбелязва Деня на земята / netinfo

С много инициативи днес в Габрово ще бъде отбелязан Деня на земята. Общината  организира  демонстрационна еко-шатра от 10 до 18 часа на централната градска улица пред градинката на сладкарница „Габрово”. Поводът е  международния Ден на земята и стартиралата вече кампания „Проблем ли е торбичката от полиетилен?!" Проявата се провежда със съдействието на ИМКА Габрово, фирма Тойота Венци, ДНП „Централен Балкан” и Екобулпак АД .  

Шатрата ще бъде своеобразна сцена на открито с много музика, закачки и награди. Ще има два тематично обособени щанда. На единия ще се акцентира върху проблема, който създават полиетиленовите торбички, а на другия ще се показват алтернативни екологични опаковки. Ще се провеждат анкети и интервюта със случайни минувачи, както и в търговските обекти, разположени в Централна градска част, ще има игри и еко-викторина на открито за деца и младежи. Ще бъде организирано и ревю на деца, пременени в костюми от отпадъчни материали.  

В 11 часа ще бъдат наградени победителите от кампанията „Яхвайте метлите2!”.  Дирекцията на парк “Централен Балкан” обявява днешния празник за Ден на отворените врати. ”.В резерват “Стара река” ще бъде организиран детски Сървайвър с деца от Карлово . В 15 часа в Детски отдел на Регионална библиотека “Априлов-Палаузов” деца ще разсъждават по темата “Мислите ли, че Земята е голяма?”. Ще бъдат наградени победителите в конкурса “Природата – моето вдъхновение”. В 18 часа в Регионален исторически музей ще бъде открита изложбата “Прегърни Земята като мен” с  рисунки на деца от детска градина “Явор“.