Филм с уникални кадри от погребението на Пенчо Семов пуска онлайн-платформата Култура ON-AIR
Филм с уникални кадри от погребението на Пенчо Семов пуска онлайн-платформата Култура ON-AIR / Култура ON-AIR

Уникални кадри от 40-те години на миналия век пуска днес от 13:00 часа онлайн-платформата Култура ON-AIR - www.kulturabg.com.

Пенчо Семов с жена си в построеното от тях старопиталище (бившото Инфекциозно отделение в Габрово). Строителството на Парахода (сега белодробна болница). Погребението на индустриалеца Пенчо Семов в габровската църква "Успение на Пресвета Богородица".

Черно-бялата лента е запечатала всичко това и от 18 февруари Култура ON-AIR пуска видеото, за да стане то достъпно за хората, които ценят историята на Габрово.

Филмът "Забрава" е продукция на БНТ, посветен на големия индустриалец Пенчо Семов по сценарий на Димитър Езекиев с режисьор Михаил Венков.

Уникалните кадри в този филм са взети от една много по-стара лента, която през 1944-1945 година заснема Анатолий Лаптев, става ясно от разказа на директора на Регионалния исторически музей в Габрово Красимира Чолакова.

Филм с уникални кадри от погребението на Пенчо Семов пуска онлайн-платформата Култура ON-AIR
netinfo

Филмът е даден на музея от роднините на Пенчо Семов, а Красимира Чолакова и интернет-платформата Култура ON-AIR го прехвърлиха върху цифров носител, за да бъде съхранен, въпреки недоброто си качество.

"Анатолий Лаптев е преподавател в механо-техникума и по онова време е много добър фотограф. Направил е кинокамера, с която заснел старопиталището и строителството на Парахода, за да рекламира създадената от Пенчо Семов фондация и построените от него места", разказва Красимира Чолакова.

Според нея Лаптев е заснел около 3 000 метра суров материал, който попаднал във фонда на БНТ.

Димитър Езекиев ползва тези кадри, като част от своя филм "Забрава", заснет в началото на 90-те години. Включени са и разказите на сина и племенниците на Пенчо Семов, както и на хора, работили във фабриките.

През 1994 година родната къща на индустриалеца в село Цвятковци все още е била запазена и също е заснета.

Филм с уникални кадри от погребението на Пенчо Семов пуска онлайн-платформата Култура ON-AIR
netinfo

"Най-ценни в целия филм са кадрите на Лаптев - Пенчо Семов с жена си. И след това погребението му в габровската църква "Успение на Пресвета Богородица", казва Красимира Чолакова.

Тя проследява странната съдба на кадрите от 40-те години на миналия век, които благодарение на включването си в други филми са запазени.

"По стечение на обстоятелствата през 1999 г. в хранилища на БНТ става пожар и оригиналният филм на Анатолий Лаптев е загубен. След това с част от кадрите, използвани от Езекиев, операторът Николай Лазаров прави филм за Анатолий Лаптев".

Филм с уникални кадри от погребението на Пенчо Семов пуска онлайн-платформата Култура ON-AIR
netinfo

В 12:00 часа онлайн-радиото към платформата Култура ON-AIR ще излъчи интервюто с Красимира Чолакова, след което ще бъде достъпен и самия филм "Забрава".

В началото на февруари Култура ON-AIR пусна друг ценен филм от архивите на музея Дом на хумора и сатирата - "40 минути". Заснетите от ББС кадри, които са били забранени за излъчване у нас от комунистическата пропаганда, сега се радват на огромен интерес от страна на потребители на платформата от всяко кътче на света.

Интернет-платформата Култура ON-AIR е създадена с финансовата подкрепа на програма Култура на Община Габрово и се администрира от фондация „Граждански форум”.