Един от авторите на култовия филм Маргарит и Маргарита представя своя книга в Габрово
Един от авторите на култовия филм Маргарит и Маргарита представя своя книга в Габрово / Смешен филм фест, Община Габрово

Като съпътстващо събитие на провеждащия се в Габрово Смешен филм фест ще бъдат представени три книги.

На 14 октомври драматургът Марин Дамянов ще представи книгата си „Самурай от Надежда“. Срещата с публиката е в Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” от 16:30.

Освен на разкази и романи, той е сред създателите на филмите „Маргарит и Маргарита“, „Козият рог“ (1994), „Огледалото на дявола“, „Следвай ме“, „Лейди Зи“, „Братът на охлюва“.

На Веселия четвъртък в музея „Дом на хумора и сатирата“ ще ни посрещнат Джеки Стоев и Джони Пенков, които вече са неизменна част от феновете и гостите на Смешен филм фест. Този път те ще представят не филм, а книгата си „Надали, ама а дано/А дано, ама надали“, под заглавието на която привли- ча изречението „Истории със сексуален и политиче- ски характер“. Датата е 15 октомври, а часът - 16:30.

В понеделник, 19 октомври, в регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде представена още една книга - „Хартиеният принц”. Ще присъстват авторката Владислава Войнович и преводачката на хърватска литература Русанка Ляпова.

Филмът ще бъде прожектиран в събота в 11:00 часа, така че срещата е чудесна възможност да запознаем децата си със сюжета в различни вари- анти. Първоначално Владислава Войнович създава „Хартиения принц“ като сценарий за филма, който е продуциран от съпруга й, а дъщеря й играе главната роля.

По-късно решава, че иска да разгърне историята и да я направи по- смешна. Така се появява и книгата. Срещата ще бъде в 16:30 часа. Всички, съпътстващи фестивала събития, са с вход свободен.