Две нарколаборатории разкриха служители на полицията
Две нарколаборатории разкриха служители на полицията / ОД на МВР - Габрово

 

2 нарколаборатории за производство на канабис разкриха при съвместна операция служители на Областна дирекция на МВР-Габрово и Областна дирекция на МВР-Велико Търново. При акцията са иззети над хиляда саксии с растението, каза Директорът на полицията в Габрово Денислав Донков. При проведена специализирана полицейска операция на 3 декември, в бивша почивна база на Общински съвет-Севлиево край село Младен и село Горско Косово, е открита лаборатория за отглеждане и производство на марихуана. 

Базата е ползвана от 36-годишен севлиевец. Установено е, че лабораторията е разположена в две помещения в приземния етаж на сградата. В стаите, чрез специално оборудване, са били създадени условия за целогодишно отглеждане на марихуаната -  помещенията са снабдени с кварцови лампи, работещи при определен режим, способстващ развитието на растенията. Изградена е била и система за вентилиране на въздуха и за сушене на стръковете. Намерени са препарати за наторяване на почвата с цел повишаване качеството на наркотичното вещество. Малко по-късно същия ден, около 15.30 ч., е задържана и приятелката на мъжа- 20-годишната Г. М. от Кърджали. Момичето, заедно със сестра си са бивши сървайвърки. Жената е спряна от полицейски служители в Севлиево, докато управлявала личния си автомобил "Мазда". В него е открит кашон с 1.700 кг. марихуана. При извършеното допълнително претърсване в жилище в Севлиево, обитавано под наем от двамата, е установено, че една от стаите също е оборудвана лаборатория за отглеждане на канабис. Там са намерени приспособления, торове, семена, кварцови лампи и саксии със засята марихуана.

Иззети са общо 1039 саксии- 941 в базата край с. Младен и 58 саксии в жилището, а растителната маса е с общо тегло около 15 кг. Двете лица са задържани и срещу тях е започнато досъдебно производство по чл. 354 А и чл. 354 В от Наказателния Кодекс.