Две дряновски фирми поискаха компенсации за непълно работно време
Две дряновски фирми поискаха компенсации за непълно работно време / netinfo

"Карина" ЕООД и Модна къща „Кентавър" ЕООД са двете дряновски фирми, които вчера получиха одобрение от Съвета за сътрудничество към Дирекция бюро по труда - Габрово за изплащане на компенсации на работници и служители, с установено непълно работно време.

Двамата работодатели ще получат финансова помощ от държавата, докато наетите от тях лица - общо 20 души, се трудят на 4-часов работен ден - 4 часа.

Заместник кметът на Дряново Даниела Василева е член на Съвета за сътрудничество към Дирекция бюро по труда - Габрово и припомни, че за да кандидатства за компенсация, една фирма трябва да въведе непълно работно време за минимум 5% от персонала си, за не по-малко от два месеца. Максималният размер на помощта за един работник е 120 лева, но парите се дават в зависимост от това колко е изработеното време. Компенсациите се изплащат за не повече от три месеца в рамките на една календарна година. Работниците, които кандидатстват за компенсация, трябва да попълнят декларация, а работодателите да представи ред документи: удостоверение за актуално състояние на фирмата, заповед за установяване на непълно работно време, удостоверение от НАП, че не дължи данъци. Работодателят се задължава и да предоставя информация за отработеното от работниците време през периода на получаване на компенсацията. Декларира, че няма да наема нови работници, както и че тези, които са на намалено работно време, няма да полагат извънреден труд. От него се искат още финансов отчет за тримесечието, както и отчет за същия период от предходната година.