Два проекта за над 3 милиона лева спечели Община Габрово
Два проекта за над 3 милиона лева спечели Община Габрово / netinfo
Проектът „Подобряване на социалната инфраструктура и качеството на социалните услуги за хората в неравностойно положение – принос към устойчивото развитие на община Габрово” е на стойност 1 537 459 лева. Разработката предвижда извършването на ремонт, преустройство, модернизиране и адаптиране на сградата на ул. „Маркотея” 19 - бившата детска градина "Митко Палаузов", към специфичните потребности на хората в неравностойно положение. След неговата реализация там ще бъде преместен и пребазиран Домът за възрастни с физически увреждания, който в момента се намира в квартал Кряковци - в сграда, която не отговаря на специфичните нужди на хората в неравностойно положение.

Обособените помещения за леглови сектор ще бъдат разположени на два етажа в общо 14 стаи, с максимален капацитет 36 легла. В трите нива на съществуващото високо тяло ще се разположат медицински, рехабилитационно-терапевтичен и административно-стопански сектори. Сред предвидените строително-ремонтни работи са хидроизолация и ремонт на покрива, топлоизолация на фасадата, подмяна на подовите настилки, дограмата и вратите, надстрояване на ниското ниво на сградата с един етаж, ремонт на ВиК, ОВ и ЕЛ инсталации, телефонна инсталация и система за повикване на медицинския персонал, изграждане на достъпна среда . Планираната продължителност на проекта е 18 месеца.


Вторият спечелен проект - „Подобряване на културната инфраструктура – принос към устойчивото развитие на община Габрово”, на стойност 1 602 702 лева, е за основен ремонт и преустройство на зала „Възраждане”, както и за осигуряването на модерно сценично оборудване и подходяща аудио-визуална техника.

Основните ремонтни работи включват: хидроизолацията на покрива, подмяна на осветителните тела и елементи, боядисване на стените и таваните, както и ремонт на тротоарите около сградата. Ще бъде направена подмяна на топлоизолацията и дограмата, подовата настилка на залата и сцената, както и на столовете в зрителната зала. Един от важните елементи на техническия проект е увеличаването на размера на сцената в зала „Възраждане”, което ще позволи представянето на по-мащабни културни продукти.

Проектът предвижда и осигуряването на необходимите съоръжения за хора с физически увреждания. Продължителността на проекта е 12 месеца.