Дошков:РЗОК не влиза в договорки с лечебните заведения
Дошков:РЗОК не влиза в договорки с лечебните заведения / netinfo
“Районната здравноосигурителна каса не може да влиза и не е влизала в каквито и да било уговорки с лечебни заведения и конкретно с Дряновската общинска болница. Това дали ще има болница или не зависи от самата нея и от местната власт”, каза в интервю за Дарик директорът на РЗОК Габрово Захари Дошков. Той потвърди, че Дряновската болница е успяла да сключи договор за работа едва по 8 клинични пътеки заради недостатъчен брой специалисти.

Предварително е било уточнено, че ако лечебното заведение не може да осигури кардиолози и пулмолози на пълен работен месец, по изключение може да поиска разрешение за работа с по двама специалисти на половин работен месец.

Това е било направено, но НЗОК е отказала да приеме предложението въпреки подкрепата на местната каса. Оказва се, че Дряновската общинска болница е единствената в страната, която не разполага с пулмолог и кардиолог на основен трудов договор.

”Осигуряването на специалисти в една малка болница изисква приемането на общинска стратегия и политика за нейното развитие. Ако няма визия за лечебното заведение и Управителният съвет на касата направи изключение по целесъобразност като разреши исканите клинични пътеки, то след една година обществеността и многопрофилната болница в Дряново ще бъдат изправени пред същия проблем. Това не може да продължава безкрайно”, допълни още Захари Дошков.