Домът на хумора ще участва в среща в града на Настрадин Ходжа
Домът на хумора ще участва в среща в града на Настрадин Ходжа / netinfo

Среща на директорите на музеи и салони на карикатурата от различни страни ще се проведе от 30 септември до 3 октомври в Анадолския университет в град Ескишехир- Турция. В древния турски град, считан за родно място на Настрадин Ходжа, ще се съберат представители на едни от най-известните и активни музеи в областта на хумористичното изкуство.

Срещата се организира от Центъра за изследване на карикатурата, който действа към университета и чийто директор е изтъкнатият турски карикатурист проф. Атила Юзер. Лично по негова покана в международната среща ще вземат участие и единствените представители от България - директорът на Дома на хумора и сатирата Татяна Цанкова и художничката Йорданка Шиякова, ръководител на отдел „Изобразително изкуство и експозиционно-фондова дейност" в ДХС. Другите участници в срещата са директори на музеи, центрове и салони на карикатурата от Киото (Япония), Табриз (Иран), Бали (Индонезия), Вианден (Люксембург), Крьосхойтем (Белгия), Варшава (Полша), Земун (Сърбия), Баку (Азербайджан), Истанбул и Ескишехир (Турция). Всеки от участниците ще има възможност да покаже информационни материали и да разкаже за ръководената от него институция. В своята презентация на форума Татяна Цанкова ще представи дейността и фондовете на габровския музей на смеха.

Организаторите от Анадолския университет в Ескишехир имат за цел да поощрят и популяризират музеите за карикатура, да подобрят комуникацията и взаимодействието между тях, да открият нови възможности за професионален обмен и съвместна работа по проекти в областта на хумористичното изкуство. Предвидено е текстовите и илюстративни материали от презентациите да бъдат включени в луксозно издание - първи по рода си пътеводител на световните музеи за карикатура.

В рамките на конференцията в конгресния център на Анадолския университет ще бъде открита и изложбата „Съвременна българска карикатура" от фонда „Хумор на народите" на Дома на хумора и сатирата - единственият музей сред участниците, поканен да представи изложба от своите фондове. Това е своеобразно признание за ДХС като институция с най-дългогодишна практика в организирането на международни конкурси за карикатура и с разностранна дейност в областта на хумора.