Днес започва Празникът на духовната музика
Днес започва Празникът на духовната музика / Дарик Габрово
Днес започва Празникът на духовната музика
22374
Днес започва Празникът на духовната музика
  • Днес започва Празникът на духовната музика

Седмото издание на Празника на духовната музика ще се проведе днес и утре в Габрово. За първи път той няма да съвпадне с духовния празник на града - 14 октомври, а ще се проведе на  10 и 11 октомври. Тази година в събитието ще вземат участие осем хорови формации, сред които три чуждестранни- от Гърция, Румъния и Беларус. Ще участват най- изявените български състави, както и Габровският камерен оркестър. Организатори на проявата са Министерството на културата, община Габрово, Архиерейското наместничество и Народно читалище „Габрово".

Първият концерт, наречен „Източно православни песнопения" ще се проведе в храм "Света Троица" от 18.30 часа. В него ще се представят Младежката формация на Хора на момчетата от София, хор „Св. Йоан Дамаскин" от Казанлък, ансамбъл "In Time"/Време/ от гр. Могильов- Беларус, Букурещкия хор "Nihil  Sine Deo" /Нищо без Господ/ от Румъния и Народен хор от град Катерини- Гърция .

Тебе поем, господи!" е мотото на втория концерт в неделя, който ще се състои в художествената галерия "Христо Цокев" също от 18.30 часа. В него ще вземат участие хорът на учителките от град Добрич, Могильовският ансамбъл "In Time", Хорът от Румъния "Nihil Sine Deo", Народен хор от Гърция, Хор "Проф. Васил Арнаудов" от Русе, със специалното участие на Габровския камерен оркестър. Русенският хор ще изпълни традиционно Кратка меса от Моцарт неизпълнявана до сега - този път "Кратка меса в си бемол мажор" заедно с русенския хор "Проф. Васил Арнаудов". Народният хор от Гърция във втория ден ще се представи с акомпанимент на Габровския камерен оркестър с Византийски химни.

Празникът е първият в страната фестивал на духовната музика. Той е уникален с това, че изпълнителите в него не се повтарят. От 52-те хорови формации, включили се  през седемте години до сега във фестивала, само един състав от Сърбия е повторил участието си. В самото навечерие на празника за следващата година желание  за участие са заявили смесен хор от побратимения  град Тун, от американския щат "Мериленд" и от български църковен хор в Германия, което говори за международното признание на този хоров празник в България.

Предвидено е да бъдат открити и две съпътстващи изложби. Едната е ретроспективна и показва снимки от досегашните издания на фестивала на духовната музика, а другата е с икони от фонда на художествената галерия "Христо Цокев". Празникът ще бъде открит от Представителя на Дирекция "Регионална политика" към Министерството на културата- д-р Венцислав Велев.

Днес от 11 часа в Етнографския комплекс "Етър" край Габрово, ансамбъл "Ин Тайм" от побратимения град Могильов от Беларус, ще изнесе концерт в храма на музея.