Днес празнуват пчеларите
Днес празнуват пчеларите / netinfo

Днес православната църква отбелязва Деня на Свети Харалампий. Той бил епископ в гр.Магнезий по време на едно от големите гонения на християните. Заради своята вяра бил подложен на нечовешки страдания и хвърлен в тъмница. Светецът бил изцелен от своите рани с божията сила. След това продължил да проповядва, да лекува неизличимо болни и да прави чудеса до своята кончина през 198 г.

 

В българския народен календар този ден е известен като Чуминден и се празнува за здраве на хората, против чумата.

В народните представи тя изглежда като старица, която постоянно е на път и носи със себе си тефтер, в който са записани имената на хората, които трябва да погуби. Свети Харалампи пък е познат на хората като лечител на болести. Според традицията жените днес не трябва да работят. Още призори те изпичат обреден хляб с голям венец от тесто и с просфорници на четири места - в четирите посоки на света като кръстен Знак. Намазват го с мед или захар и раздават из махалата, за да са здрави всички в семейството.

Св.Харалампий се почита и като патрон на пчеларите. На този ден всеки, който има кошер и произвежда мед, носи от него в черквата и раздава в памет на светеца.