Делегация от Белгия на посещение в Габрово
Делегация от Белгия на посещение в Габрово / Дарик Габрово

Делегация от белгийския град Аалст е на посещение от днес в Габрово. Няколко са акцентите в предварителната програма на белгийските гости. Тази вечер, от 18 часа, във Вечерното училище към Клуб „Приятели на Белгия" ще бъде открит компютърен кабинет с 10 компютри на стойност около 4000 евро. Утре ще стане факт друго дарение за Дневния център за деца с увреждания - стол-кантар за 1800 лв.

На 7 март пристига и Негово Превъзходителство посланикът на Кралство Белгия Марк Михилсен, който заедно с почетния консул на България в Източна Фландрия господин Вили Ван Импе и председателят на фондация „People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo"  - д-р Етиен Фонтейн и председателят на Lions club Aalst  ще открият изложбата „Тютюнопушене или здраве - изборът е ваш". Конкурсът бе обявен през ноември 2011 г. и в него се включиха общо 255 участници - 203 ученици от 10 габровски училища и 52 възпитаници на 3 школи по приложни изкуства.  Към делегацията на малко по-късен етап ще се включи и госпожа Ан Ван де Стеен, заместник - кмет на Аалст, която идва буквално за часове в Габрово, за да продължи разговорите с кмета Таня Христова и заместника й инж. Добрин Савчев, които бяха на посещение в Белгия преди две седмици. Основният фокус на разговорите е обменът на добри практики в областта на разделното събиране на отпадъци, организиране и провеждане на екологични инициативи, облагородяване на малки обществени пространства, сътрудничество в управление на ВиК инфраструктурата, както и обмен в сферите на културата и туризма.

На 8 март белгийските гости ще открият интензивен сектор в  отделение по кардиология в областната болница „Д-р Тота Венкова".