/ Снимка: БЧК

На 6 август тази година Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ ще навърши 150 години от своето основаване.

В годината на този юбилей, една от обществено значимите каузи, с които дамите са се заели, е изграждането на бронзова скулптурна композиция на известния габровски зевзек и композитор на фанфарна музика – Александър Керков.

На Благовещение, 25 март, доброволци на Български младежки Червен кръст – Габрово дадоха своята подкрепа за реализиране на каузата, като за втора поредна година събираха дарения пред църквите „Успение на Света Богородица“ и „Света Троица“.

150 години „Майчина грижа” в Габрово

Визуализация на бронзовата скулптурна композиция на известният габровски зевзек и композитор на фанфарна музика – Александър Керков Щедрите габровци оставиха своя принос от 705 лева, които ще бъдат използвани за изграждане на скулптурата.

Мястото, където тя ще бъде позиционирана, е градинката пред сладкарница „Глинени гърнета“. Автор на проекта е друг известен габровски скулптор – Георги Балабанов, който дарява и самия проект.

Александър Недков Керков – Керката е една от емблемите на музикалния живот в Габрово от миналото. Той е първият български композитор на фанфарна музика. За времето от 1935 г. до 1947 г. той създава десет фанфарни музики в училищата на Габрово и околните села, които с право са наречени „ украшение и гордост на Габрово”.