Четин Казак: „ДПС продължава да бъде  проевропейска, евроатлантическа политическа партия”
Четин Казак: „ДПС продължава да бъде проевропейска, евроатлантическа политическа партия” / Dariknews.bg, архив

В края на миналата година ДПС изненадващо привлече вниманието на обществеността в България. Почетният председател Ахмед Доган разкритикува действащия председател на Движението Лютви Местан, обвини го в провеждането на лоша политика. Конкретен повод стана словото на Местан в парламента, в което той обвини Русия, че нарушава въздушното пространство на Турция.

Много бързо след това той беше изключен от партията. Да оглави ръководството на ДПС беше избран триумвират, в който влезе и габровският народен представител Четин Казак. Какво се случва с ДПС и накъде ще върви партията оттук нататък? По темата Надежда Тихова, журналист на вестник "100 вести", разговаря с Четин Казак.

Вие сте един от тримата, които ще управляват ДПС до провеждането на редовната конференция през април. Каква ще бъде задачата Ви?

Този така наречен Председателски съвет, съставен от мен и колегите Мустафа Карадайъ и Рушен Риза, беше избран временно да изпълнява правомощията на председател в партията до провеждането на нашата редовна Национална конференция, която трябва да се проведе през месец април тази година и да избере титуляр за председател на Движението за права и свободи. Така че ние имаме мандат реално около 4 месеца. Нашите задачи през този период са най-вече да организираме цялостния процес на подготовка на конференцията. Това означава да се проведе целият цикъл от местни събрания, общински и областни конференции навсякъде, където имаме структури. На тях трябва да се изберат нови ръководства по места и да се излъчат делегати за Националната конференция. Освен това нашата задача е да осигурим стабилността в дейността на партията както във вътрешен, така и във външнополитически план след смяната на председателя и да осигурим една нормална парламентарна дейност на парламентарната група на ДПС в Народното събрание.

След изключването на вече бившия председател на партията Лютви Местан от ДПС се изприказваха много приказки по адрес на партията. Направени бяха много анализи и прогнози. Един от изводите например беше, че има криза на лидерството в ДПС. Как ще го коментирате?

Криза на лидерството в партията няма. От учредяването си до ден днешен ДПС има един- единствен естествен и всепризнат лидер – това е учредителят, основателят на Движението за права и свободи д-р Ахмед Доган. Така че лидерска криза в партията никога не е имало и няма.

Една от прогнозите е, че ДПС ще се разцепи. Има ли такава вероятност?

Категорично за разцепване на партията и дума не може да става. Както видяхме, цялата партийна организация, всички партийни структури по места останаха абсолютно консолидирани, сплотени и единни. Единственият, напуснал партийните редици, е досегашният областен председател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер. Нито един друг наш партиен активист, още по-малко пък заемащ ръководна длъжност в партията, не е напуснал Движението за права и свободи. Няколко народни представители от парламентарната група на ДПС се отделиха заедно с досегашния председател, но искам да подчертая, че никой от тях не е партиен активист, не е бил член на Движението за права и свободи. От тази гледна точка не може и дума да става за някакво разцепление в ДПС.

Според политолози със случилото се с Лютви Местан започват положителни процеси в партията, които ще доведат до добри резултати. Съгласен ли сте?

Аз споделям този вид анализи. Наистина след словото на нашия почетен председател на новогодишното ни тържество беше даден стартът на един процес на консолидация, на възстановяване, на връщане към автентичния образ на партията, към нейните изконни ценности и най-вече механизмите на вътрешнопартиен и институционален живот, връщане към идейната й основа, с която тя беше създадена и с която спечели толкова много стабилни и сериозни позитиви сред българското общество. Така че партията продължава своя път едновременно на обновление, но и на съхраняване на нейните изконни идеологически ценности и принципи.

Скандалът в ДПС има и стратегическо значение. Досега Вашата партия подчертаваше своята евроатлантическа насоченост, а сега се чудим какво всъщност избирате – Европейския съюз, Русия, Турция? Как да тълкуваме думите на Доган за грешката на Лютви Местан?

Никога, нито в словото на нашия почетен председател, нито в друго наше официално изказване или изявление, не е ставало дума за какъвто и да било избор между тази или онази държава, между тази или онази регионална или супер сила. Напротив – ДПС остава вярно на своите външно и вътрешнополитически приоритети, на своята убедена евроатлантическа ориентация като идейна основа, като верую в обществен и политически план. Така че за нас никога не е стоял изборът за или против Европейския съюз, НАТО или против тази или онази държава. За съжаление определени среди, чиито манипулативни тези бяха подети в някои медии в съседна нам държава, се опитаха да подменят и да зададат абсолютно несъществуваща алтернатива и едва ли не да изправят електората на Движението за права и свободи пред несъществуващ избор. Така че ние категорично опровергаваме подобен избор. ДПС е и винаги ще продължава да бъде проевропейска, евроатлантическа и убеден сторонник на демократичните принципи политическа партия.

Определят Лютви Местан като изкупителна жертва за минаването на ДПС в опозиция. Как ще коментирате тази теза?

Не мога да приема тезата, че някой е изкупителна жертва на каквото и да е. Определени обстоятелства, определени действия на досегашния председател на партията доведоха до този развой на събитията. Но те нямат нищо общо с позицията на ДПС в 43-то Народно събрание. Подобни тези са спекулативни и нямат нищо общо с действителността. Искам специално да се обърна към избирателите и гражданите на Габрово и областта като им честитя новата година и им пожелая много здраве, щастие, късмет и успехи във всяко начинание. Искам да ги уверя, че независимо от новата ми отговорна партийна позиция аз ще продължа да работя и като народен представител от Габровския избирателен район и да бъда колкото мога по-често с моите съпартийци и избиратели от Габрово и региона.