Ангелските гласове на изпълнителите от „Кантате Домино” огласят Габрово
Ангелските гласове на изпълнителите от „Кантате Домино” огласят Габрово / „Скоала Канторум Кантате Домино”

На 15 юли световноизвестният „Скоала Канторум Кантате Домино” от град Аалст, Белгия ще огласи с вълшебните си гласове зала „Възраждане”.

Концертът на божествения хор в Габрово е част от четвъртото му турне в България, протичащо под патронажa на Нейно Превъзходителство госпожа Аник Ван Кластър, посланик на Негово Величество Краля на белгийците.

Причината нашият град да бъде включен в програмата на „Кантате Домино” е активното сътрудничество между Аалст и Габрово. На 15 юли, следобед пеещите момчета от Аалст ще посетят болница „д-р Тота Венкова”, където ще изнесат кратък концерт за болните. Същият ден в зала „Възраждане” габровската публика ще има възможността да се наслади на изкуството на „Кантате Домино”.

Началният час на вечерния концерт е 19:00, а входът е свободен.

"Скоала Канторум Кантате Домино" е основана през 1959 г. от покойния многоуважаем каноник Михаел Гейс. Хорът се състои от настоящи и бивши ученици на Института „Св. Мартин” в Аалст. Репертоарът на хора обхваща произведения от всички жанрове на западноевропейската хорова музика от григориански песнопения, през Ренесанса и Барока, до творби на съвременни композитори.  „Кантате Домино” концертира в редица големи градове в Европа, САЩ, Южна Америка, Южна Африка, Средния Изток. Пеещите момчета от Аалст неколкократно участват в Новогодишни концерти в Кралския Дворец в Брюксел.

От 2008 г. диригент на хора е Давид Де Геест, но „Кантате Домино” е дирижиран от редица известни имена като Андре Вандерннот, сър Колин Дейвис, Пиер Бартоломе, Сеиджи Озава и др.

Заедно с хора от Аалст на габровска сцена ще видим пианистката Весела Дякова, която в момента преподава в Общинската академия в Дендермонде, недалеч от Аалст.

За своите изпълнения в Белгия и на международната сцена „Кантате Домино” е получил званието „Културен Посланик на Фландрия”, както и „Културен Посланик на Европа”.

"Елате и се насладете на изключителното изпълнение на „Скоала Канторум Кантате Домино”. Доведете семействата и приятелите си, за да усетят магията на музиката", призовават организаторите.