7 сигнала подадени през годината от Габрово за замърсявания
7 сигнала подадени през годината от Габрово за замърсявания / Dariknews.bg, архив

Експертите на Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Велико Търново провериха осем сигнала  за замърсяване на околната среда, постъпили  в инспекцията на „зеления телефон“ и на електронната поща през месец ноември. След извършени проверки се установи, че 6 от тях са основателни, 2 са неоснователни.

За образувани нерегламентирани сметища в Кметство Столът, община Севлиево и в с. Лесичери, община Павликени са издадени предписания за тяхното почистване.

Екип на инспекцията, съвместно с експерти на Община Габрово  провериха сигнал за нерегламентирано замърсяване на имот, граничещ с  фирма „Габинвест“ ЕООД, гр. Габрово. При проверка на място се установи, че в частен имот са изсипани земни маси зa изравняване на терена, генерирани при реализацията на водния цикъл на Габрово. Контролът по насипването на терена е в компетенциите на Общината. Не е констатирано замърсяване със строителни и битови отпадъци.

От началото на годината до края на месец ноември в РИОСВ са постъпили общо 59 сигнала, като 38 от тях са основателни. Най-много сигнали са подадени от жителите на община Велико Търново – 15, от община Горна Оряховица – 14, Габрово - 7. Най-голям брой  са за замърсяване на въздуха и неприятни миризми, образувани нерегламентирани сметища, изливане на отпадъчни води  и мъртва риба.