кокаин
кокаин / кокаин наркотици нартотик / ThinkStock/Getty Images
Заловените количества наркотици на територията на област Габрово съвпадат с наблюдаваните процеси, свързани с употребата на наркотици в региона – почти прекратена употреба на хероин, увеличаване търсенето на продукти от канабис и синтетични психоактивни вещества - амфетамини, метамфетамини, екстази.

Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово. От РЗИ разпространиха данни от миналата година, според които на територията на ОД на МВР Габрово са задържани 146 лица за нарушения, свързани с наркотици. 20 от арестуваните са за производство, 126 за притежание и 12 за разпространение.

Полицията разкри лаборатория за производство на синтетични наркотици край Габрово

Полицията разкри лаборатория за производство на синтетични наркотици край Габрово
ОДМВР Габрово

Голяма част от задържаните са с повече от един вид нарушение - производство, притежание, употреба, разпространение. Заловените количества наркотици в област Габрово са:

суха маса от канабис - 16,71628 кг.; 
насаждения с канабис насаждения – 137 броя;
амфетамини на прах – 1,84482 кг.;  
амфетамини на таблетки – 1 брой; 
метамфетамини – 10,1 гр.; 
метамфетамин на таблетки – 4 броя; 
екстази – 12,8 грама.

Особено значително е увеличението на заловените количества суха маса канабис. За разлика от 2016 г., в региона не е заловен кокаин, но има заловени количества екстази. 

Молекулата на екстазито може да помогне при лечението на жертви на посттравматично стресово разстройство
ThinkStock/Getty Images

Регионална здравна инспекция подкрепя отбелязването на Международния ден за борба с наркотиците 26 юни. Заедно с доброволците на Младежки съвет по наркотични вещества и Български Червен кръст отбелязването му ще стане в Градинката с мечето от 14:30 часа. 

От РЗИ призоваха: Нека всички заедно кажем: Не на наркотиците, защото животът е безценен!

От полицията задържаха четирима души за притежание на наркотици

Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркотиците. А фактите говорят сами, колко сериозен проблем е наркоманията. Милиони хора по света и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества.

Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България – цифра от статистиката на Националния фокусен център по наркомании. В България 33 % от младежите до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.

България е на пето място сред страните от ЕС с 42% смъртност на наркозависими до 25 годишна възраст. Психотропните вещества, които всички ние наричаме за по-кратко наркотици все още са проблем, който засяга предимно младите хора!

MDMA екстази
БГНЕС

Употребата на какъвто и да било вид наркотик засяга човека и психически и физически и на практика унищожава живота както на този, който приема наркотика, така и на неговите близки.

Наркотиците въздействат върху централната нервна система, водят до възбуда, до  промяна на настроението,възприятията и мисленето.

Хората, с зависимост от наркотици, имат трудности в осъществяването на нормално общуване, поведението им е насочено преди всичко към набавяне на веществото, нараняват близките си, губят приятелите си, работата си, губят живота си.