173 години от създаването си отбелязва Априловска гимназия
173 години от създаването си отбелязва Априловска гимназия / netinfo
173 години от създаването си отбелязва днес Първото новобългарско светско училище в страната - Априловска гимназия. Тържеството ще се състои в 12,45 часа пред паметника на Васил Априлов. Преди това в Актовата зала ще бъде закрит конкурсът за есе, организиран по повод 160 годишнината от смъртта на Васил Априлов. Литературното състезание се проведе под надслов „ ...И паметта ти в гроб не се събира.”

За участие в него бяха допуснати повече от 80 текста на ученици от 8-ми до 12-ти клас на различни градове в страната. Специалната награда на Община Габрово получава Теодора Христова от 10 „Б” клас на Априловска гимназия. Организаторите ще връчат още една първа и две втори награди. Значителен е броят на представените творби от участници в литературен клуб в град Своге. Тяхната ръководителка също ще бъде отличена.

Първото българско светско училище е открито в Габрово през 1835 година с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. За нуждите на училището се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища. През 1872 година училището прераства в Първата пълна гимназия, а от 1889 година приема името на своя благодетел Априлов.

 В момента в гимназията учат повече от 640 ученици. 95% от зрелостниците постъпват във висши учебни заведения като голяма част от тях се приемат без конкурсен изпит заради блестящо представяне на национални и международни олимпиади и състезания. Тази година по време на учителската стачка училището затвори врати за трети път през своята история.